XVI POKAL "ORADELA" 2012

Minuli vikend je bil Piran v znamenju športnih ribičev. Na mednarodno tekmovanje za 16. pokal Oradela jih je prišlo kar 86 in to iz 8 držav, med drugim tudi iz Münchna, Moskve, Beograda in celo iz Jamajke. Udeležba, zadovoljiv ulov in živahno družabno dogajanje je potrdilo sloves tega pokala kot mednarodne tekme športnih ribičev, ki je najmočnejša na obeh straneh Jadrana, najbolj družabna in zato tudi najbolj priljubljena.

Lovilo se je iz zasidranega čolna z eno palico ali na roko, vendar z največ tremi trnki na navezi. Vabo si je po želji vsak tekmovalec priskrbel sam. Od večjih ulovov omenimo največjo 780 g težko orado in 1.8 kg težkega brancina.

Orada, sladokusci ji pravijo tudi "regina maris" oziroma kraljica morja, sodi v gastronomiji v najvišji kakovostni razred in po legendah iz grške mitologije naj bi bila zato pogosto na mizah grških bogov. Je tudi izjemno priljubljena riba športnih ribičev, a ker v našem morju niso pogosto posebno velike, jim naši ribiči pravijo oradele.

V konkurenci posameznikov je zmagalMartin Grando (ŠPRD PLK Koper), ki je tudi ujel najtežjo orado. Drugi je bil Denis Loboda (RD Oradela Piran) in tretji Igor Plahuta (SRD Volovsko). V ekipni konkurenci sta zmagala Milorad Škrokov in Denis Loboda (RD Oradela) pred Martinom Grando in Aleksandrom Župevcem (ŠPRD PLK Koper) ter Josipom Zrinščakom ter Igorjem Plahuto (SRD Volovsko). V ženski konkurenci sta slavili Bruna Verbanac in Vesna Pereza (RD Oradela), v razredu U 21 pa Andrej Kristan in Matej Šimičič Ruprt, člana slovenske reprezentance, ki je zmagal na letošnjem svetovnem prvenstvu v Igalu.

Tako se imenuje tudi piransko ribiško društvo, ki vsako leto skrbno izpelje mednarodno tekmo za pokal Oradele. Kot je povedal predsednik tega društva Branko Černac, je to tekmovanje v primerjavi z drugimi zanimivo tudi zato, ker se kakovostne ribe točkujejo bolje od drugih, najbolje pa seveda orade. Gram teže ujetih orad se namreč pomnoži z 10 točkami, gram brancina, mormorja, šarga, fratra, ribona in kantarja prinese 3 točke, gram špara pa le eno. Živahno pa ni bilo samo v času tekme na čolnih pred Piranom, ampak tudi že večer prej in še zlasti na razglasitvi najboljših v gostišču Pirat. Tam so tudi stehtali ulov, spekli vse ribe in z njim počastili vsakega, ki ga je zaneslo mimo. Ribiške fešte in vesela druženja ribičev so tudi drugod po Piranu močno popestrile jesensko otožen Piran. Tako večer pred tekmo na primer na zabavi na Verdijevi ulici ob ateljeju Mozaik, kjer ima Oradela svoj sedež, okoli obloženih miz ni šlo brez tamburice, harmonike in petja. Gostom so pripravili še degustacijo vin Pirot iz Brd ter mešanega ovčjega in kravjega sira z istrske kmetije Radulovič.

O pokalu in vsem, kar ga je spremljalo, je prizadevni vodja organizacije tekmovanja Mario Druscovich povedal: "Na naš pokal prihajajo športni ribiči iz tujine že nekaj dni prej, ker smo dobri prijatelji in se poleg ribolova radi družimo. Zato tako družabnega pokala kot je naš, ne boste lahko našli. Udeleženci smo prijatelji tega športa, a tudi prijatelji med seboj."


več slik

 

Društvene mreže

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google 

Vreme u Piranu

INTERNETCENTAR d.o.o.