Pirančani so imeli prvo Sipiado

Ribiških tekem, na katerih se lovi predvsem eno vrsto rib, pri nas ni veliko. Izolsko društvo Menola že vrsto let sredi maja na primer pripravlja Menolado, na kateri štejejo le menole, piransko društvo Oradela pa mednarodno tekmo, v kateri daleč največ točk prinesejo orade. In sedaj je tu še piranska Sipiada, na kateri so lovili izključno sipe in lignje. Kot kaže je bila to prva taka tekma pri nas in njen pobudnik Mario Druscovich pravi, da si bodo prizadevali, da postane tradicionalna.

 

Lovilo je 16 ribičev in med njimi tudi dve ženski, saj se te v Piranu vse bolj zanimajo za ribičijo. Skupaj so ujeli kakih 30 lignjev in sip oziroma 7 kg. Zmagal je Andrej Džurič, ki jih je ujel 1,6 kg, drugi je bil z 1 kg Frenk Godnič, tretja pa Vesna Prereza, ki jih je nalovila 0,8 kg.

Ulov je Rok Domnik na ob piranskem pomolu privezani in med ljubitelji preprostih morskih jedi vse bolj priljubljeni ribiški barkači Podlanici skuhal v sipinem brodetu. Bilo ga je dovolj za tekmovalce in vse, ki jih je zaneslo mimo. Z ulovom pa ribiči niso bili zadovoljni. Tako je Druscovich pojasnil, da je morje toplo in zato očitno sip in lignjev še ni veliko. V poletnih mesecih se namreč lignji držijo dlje od obale, na večjih globinah, že jeseni in običajno novembra pa pridejo bližje obali. Še zlasti radi prijemajo ob polni luni in ob sončnem vzhodu oziroma zahodu.

Najtežjega, 848-gramskega lignja, je ujel zmagovalec prve Sipiade Andrej Džurič, največjo pol kilogramsko sipo pa Bojan Loboda.

Sipe in lignji spadajo tako kot hobotnice v skupino glavonožcev in vsi trije so priljubljena morska jed, saj ne nazadnje nimajo tistih nadležnih ribjih koščic. Lignje se pripravlja na žaru, gradeli, v pečici s krompirjem, gotovo pa so najbolj priljubljeni ocvrti

 

Društvene mreže

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google 

Vreme u Piranu

INTERNETCENTAR d.o.o.